قطعا برای موفقیت در هر کاری باید ابتدا اصول آن را به خوبی یاد بگیریم. معاملهگری در بازار فارکس هم از این قاعده مستثنی نیست؛ برای آنکه بتوانیم عملکرد مناسبی در فارکس داشته باشیم، اولین گام این است که مفاهیم آن را بشناسیم و اصطلاحات فارکس را به خوبی بیاموزیم.
تریدرهای موفق همواره به دنبال یادگیری بیشتر هستند و هیچوقت از آموختن رمز و رازهای بازار دست بر نمیداند. آنها خوب میدانند این آگاهی از فهم عمیق اصطلاحات پایهای بازار فارکس شروع میشود و بدون دانستن معنای دقیق این اصطلاحات، حرفهای شدن در فارکس غیرممکن است. در این مقاله به مهمترین اصطلاحات بازار فارکس خواهیم پرداخت.
1. جفت ارز Trading pair؛ اولین و مهمترین مورد در میان اصطلاحات فارکس
اصطلاح «جفت ارز» در میان اصطلاح فارکس به دو ارزی اشاره می کند که برای تعیین ارزش نسبی یکدیگر معامله میشوند. به طور مثال، جفت ارز یورو به دلار (EUR/USD) یک جفت معاملاتی است که نشان میدهد برای خرید یک واحد دلار، چه مقدار یورو نیاز داریم. به عبارت دیگر، جفتارزها مشخص میکنند که قیمت یک ارز نسبت به ارز دیگر چه وضعیتی دارد.
جفتارزها دو بخش دارند؛ ارز پایه و ارز متقابل. به طور مثال در جفتارز EUR/USD، یورو با نماد EUR به عنوان ارز پایه شناخته میشود و USD ارز وابسته است و در این جفتارز وضعیت دلار آمریکا نسبت به یورو سنجیده میشود.
2. کارگزاری یا بروکر در فارکس | Broker
کارگزاری یا بروکر در بازار فارکس به شرکتها یا نهادهایی اطلاق میشود که به عنوان واسطه بین معاملهگران فردی و بازار فارکس عمل میکنند.
معاملهگران بازارهای مالی مانند بازار فارکس میتوانند دستورات خرید و فروش خود را از طریق یک بروکر انجام دهند. بروکرها این امکان را فراهم میکنند که معاملهگران به شبکهای از معاملهگران دیگر متصل شوند و به طور مستقیم به بازارهای مالی دسترسی داشته باشند.
وظایف یک بروکر را میتوان بر این اساس طبقهبندی کرد:
- ارائه پلتفرم معاملاتی مانند MetaTrader 4 یا MetaTrader 5
- تسهیل انجام معاملات از طریق ارسال سفارشهای خرید و فروش به بازار
- ارائه اهرم مالی (Leverage) که نوعی وام در بازارهای مالی است
- ارائه قیمتها (Quotes)
- ارائه ابزارهای مدیریت ریسک مانند استاپ لاس (Stop Loss) و تیک پرافیت (Take Profit)
- خدمات پشتیبانی و آموزش
3. حساب معاملاتی دمو در فارکس
حساب معاملاتی دمو (Demo Account) در میان اصطلاحات فارکس به معنای یک حساب آزمایشی است؛ منظور از حساب آزمایشی این است که معاملهگران مبتدی میتوانند با استفاده از حساب دمو بدون استفاده از پول واقعی و با سرمایه مجازی، در بازار فارکس به تمرین و آزمایش بپردازند.
این حسابها برای آموزش و کسب تجربه طراحی شدهاند و معاملهگران مبتدی با استفاده از آنها میتوانند با شرایط بازار آشنا شوند، خطرات مختلف را لمس کنند و استراتژیهای معاملاتی مختلف را امتحان کنند تا برای ورود به بازار واقعی آماده شوند.
4. معامله گر یا تریدر | Trader
اصطلاح معاملهگر یا تریدر (Trader) در میان اصطلاحات فارکس به فردی اطلاق میشود که در بازارهای مالی مانند فارکس، بورس، ارزهای دیجیتال و کالاها اقدام به خرید و فروش داراییهای مالی مختلف کند. تریدرها با سرمایهگذاری در بازارهای مالی درآمد کسب میکنند و معاملهگری شغل تماموقت یا پارهوقت آنهاست.
تریدرها بر اساس شیوه و روش کار خود به چند دستهی عمده تقسیم میشوند:
- تریدر روزانه (Day Trader): تریدرهای روزانه تریدرهایی هستند که در طول یک روز معاملاتی، عملیات خرید یا فروش مد نظر خود را انجام میدهند و از نوسانات کوچک قیمتها برای کسب سود استفاده میکنند. آنها پس از پایان یک روز معاملاتی تمام پوزیشنها را میبندند و هیچ پوزیشنی را باز نگه نمیدارند.
- تریدر نوسانگیر (Swing Trader): این تریدرها معمولاً معاملات خود را برای چند روز تا چند هفته باز نگه میدارند. آنها معمولا از نوسانات میانی بازار برای کسب سود بهره میبرند و دائما روندهای نوسان بازار را مشاهده و پیگیری میکنند.
- تریدر بلندمدت (Position Trader): تریدرهای بلندمدت ممکن است یک پوزیشن معاملاتی را ماهها یا حتی سالها باز نگه دارند تا لحظهی کسب سود مناسب فرا برسد.
- اسکالپر (Scalper): اسکالپر به تریدرهایی گفته میشود که معاملاتی بسیار کوتاهمدت انجام میدهند. این معاملات ممکن است در عرض چند ثانیه یا دقیقه انجام شوند و به پایان برسند.
5. پوزیشن | Position
پوزیشن در میان اصطلاحات فارکس به یک موقعیت یا عملیات اشاره دارد که تریدر آن را ایجاد میکند. به عبارت دیگر پوزیشن زمانی ایجاد میشود که یک معاملهگر ارز یا دارایی مالی خاصی را خریداری کرده یا فروخته باشد.
دو نوع پوزیشن در بازار فارکس وجود دارد؛ پوزیشن خرید و پوزیشن فروش.
پوزیشن خرید (Long Position)
پوزیشن خرید در میان اصطلاحات فارکس به وضعیتی اشاره دارد که معاملهگر یک ارز را خریداری کرده است و درحال بررسی شرایط آن است. در این وضعیت معاملهگر انتظار دارد قیمت دارایی افزایش پیدا کند و اگر قیمت آن دارایی افزایش پیدا کند، معاملهگر میتواند پوزیشن را ببندد و از تفاوت قیمت سود کسب کند.
پوزیشن فروش (Short Position)
در مقابل پوزیشن فروش در میان اصطلاحات فارکس به وضعیتی اشاره دارد که معاملهگر یک ارز را میفروشد و انتظار دارد که قیمت آن کاهش پیدا کند. در این حالت، انتظار تریدر یا معاملهگر این است که پس از کاهش قیمت، ارز را مجدداً خریداری کند و از تفاوت قیمت سود ببرد.
مطالعه این مطلب پیشنهاد میشود: پوزیشن لانگ و شورت در فارکس چیست؟
6. حد ضرر و حد سود | استاپ لاس و تیک پرافیت| Stop Loss & Take Profit
استاپ لاس یکی از اصطلاحات فارکس و از دستورهای مهم برای بستن معامله در صورت رسیدن به یک قیمت معین است. تریدرها با استفاده از استاپ لاس خسارت معاملات خود را به حداقل میرسانند.
بر همین اساس وقتی شما یک معامله انجام میدهید، میتوانید یک نقطه در نمودار قیمت را مشخص کنید تا در صورت رسیدن بازار به آن نقطه، معامله شما به طور خودکار بسته شود. این نقطه، حداکثر میزان خسارتی است که شما میتوانید بپذیرید.
استفاده از توقف خسارت مزایایی مثل کاهش ریسک و آرامش ذهن را به همراه دارد. استاپ لاس از آن دسته اصطلاحات فارکس است که به صورت روزانه و در هر معامله با آن رو به رو خواهید شد.
تیک پروفیت یکی دیگر از اصطلاحات فارکس است؛ این اصطلاح به یک دستور برای بستن معامله در زمانی از انجام معامله اشاره دارد که قیمت در آن لحظه به یک سطح معین از سود برسد.
بر اساس این تعریف هنگام انجام یک معامله، تریدر میتواند نقطهای در قیمت را تعیین کند که در صورت رسیدن بازار به آن نقطه، معامله به طور خودکار بسته شود و سود به حساب وی اضافه شود.
در واقع گرفتن سود ابزاری است که به تریدرها کمک میکند تا سود مورد نظرشان را در زمان مناسب جمع آوری کنند و از هدر رفتن فرصتهای سودآور جلوگیری کنند.
7. حجم معامله | Lot Size
لات سایز هم از اصطلاحات فارکس پرکاربرد است؛ منظور از لات در بازار فارکس واحدی برای اندازهگیری حجم معاملات است. هر لات به مقدار مشخصی از ارز پایه اشاره دارد که در معاملات به کار رفته است.
سه نوع لات در بازار فارکس وجود دارد؛ لات استاندارد (که معادل 100 هزار واحد از ارز پایه است)، مینی لات (که معادل 10 هزار واحد از ارز پایه است) و میکرو لات (که معادل هزار واحد از ارز پایه است).
به طور مثال اگر در معامله جفتارز یورو به دلار (EUR/USD) یک لات استاندارد بخرید، در واقع 100,000 یورو خریداری کردهاید.
8. پیپ | PIP
مهم ترین اصطلاح از میان اصطلاحات فارکس، پیپ است که به معنای «کمترین تغییر در قیمت یک جفت ارز» است. در بیشتر جفت ارزها، یک پیپ معادل 0.0001 است.
پیپ مخفف Point in Percentage است و در بیشتر جفتارزها چهارمین رقم اعشاری پیپ در نظر گرفته میشود. در برخی دیگر از جفتارزها مثل جفتارزهایی که یک طرف آنها ین ژاپن قرار دارد، پیپ دومین رقم اعشار است.
مطالعه این مطلب پیشنهاد میشود: 5 استراتژی حمایت و مقاومت پرطرفدار
9. اسپرد | Spread
اسپرد از اصطلاحات فارکس پراکرار و مهم است. اسپرد به اختلاف قیمت خرید (Ask) و قیمت فروش (Bid) یک جفت ارز اشاره دارد. به زبان ساده، اگر شما یک جفت ارز را خریداری کنید و بلافاصله آن را بفروشید، بدون توجه به نوسانات بازار، همان اختلاف قیمت خرید و فروش، یعنی اسپرد، هزینهی شما خواهد بود.
به طور مثال وقتی شما یورو را نسبت به دلار با قیمت 1.002 بخرید و بلافاصله تصمیم به فروش بگیرید، اگر قیمت فروش به 1:1000 برسد، اختلاف 0.0002 همان اسپرد معاملهی شما یا اختلاف بین قیمت خرید و فروش است.
به عبارت دیگر اسپرد را میتوان هزینهای در نظر گرفت که که برای انجام معامله به بروکر پرداخت میشود.
10. اهرم | Leverage
اهرم یا لورج در میان اصطلاحات فارکس، یکی از پر تکرارترین اصطلاحات است. این اصطلاح پرتکرار به امکانی گفته می شود که بروکرها در اختیار تریدرها قرار میدهند تا با سرمایه کمتر، معاملات بزرگتری انجام دهند. در واقع لورج مانند یک وام است که از سوی بروکر به شما اعطا میشود تا با آن سرمایهگذاری کنید و سود به دست بیاورید.
برای مثال اگر یک بروکر به شما لورجی معادل 1:100 اعطا کند، به این معنی است که شما میتوانید به ازای هر 1 دلار واریزی، 100 دلار لورج دریافت کنید. بنابراین اگر 100 دلار واریزی انجام دهید، 10000 دلار لورج دریافت خواهید کرد.
باید در نظر داشته باشیم که لورج یک ابزار دولبه است؛ یعنی در حالی که میتواند سودهای بالایی را برای تریدر به ارمغان بیاورد، میتواند باعث به وجود آوردن بدهیها و زیانهای سنگینی نیز بشود. به همین دلیل استفاده از لورج باید با دقت و بر اساس دانش و تجربه انجام شود.
11. سواپ | Swap
یکی دیگر از اصطلاحات مهم فارکس سواد است؛ سواپ هزینهای است که تریدرها باید برای نگهداشتن موقعیتها بیش از یک شب پرداخت کنند. سواپ میتواند به عنوان سود یا هزینه برای تریدر اعمال شود و وضعیت آن به نوع جفت ارز و موقعیت آن بستگی دارد.
12. تراز حساب | Balance
تراز حساب در میان اصطلاحات فارکس به مقدار کل سرمایه یا موجودی نقدی حساب معاملاتی معاملهگر اطلاق میشود. به عبارت دیگر، تراز حساب نشاندهنده مقدار پولی است که در حساب معاملهگر موجود است. البته باید توجه کنید که تراز حساب تنها در صورتی دقیق و بدون خطا است که معاملهگر هیچ پوزیشن بازی نداشته باشد.
برای فهم بهتر مفهوم تراز حساب فرض کنید شما در حساب خود 1000 دلار پول دارید. این مقدار تراز حساب شماست. حال اگر هیچ پوزیشن بازی نداشته باشید، تراز و دارایی شما با هم برابر و هر دو 1000 دلار هستند. اما در صورتی که پوزیشن خرید یا فروشی را باز کنید، مقدار تراز حساب و دارایی شما دستخوش تغییر میشود.
به طور مثال:
- اگر یک پوزیشن خرید را باز کنید و از آن پوزیشن 50 دلار سود کسب کنید، تراز حساب همچنان 1000 دلار باقی میماند اما به دارایی شما مقدار 50 دلار افزوده شده و مقدار آن به 1050 دلار خواهد رسید.
- از سوی دیگر اگر در همین پوزیشن فرضی 50 دلار ضرر کنید، تراز حساب همچنان 1000 دلار باقی میماند اما دارایی شما به 950 دلار کاهش پیدا خواهد کرد.
13. معاملات اعتباری یا مارجین | Margin
مارجین یکی دیگر از اصطلاحات فارکس است. منظور از مارجین اندازه سرمایهای است که برای حفظ معاملات باز با استفاده از لورج لازم است.
به عبارت دیگر زمانی که شما با استفاده از لورج معامله میکنید، بروکر از شما میخواهد بخشی از مبلغ معامله را به عنوان مارجین اولیه در حساب خود نگه دارید. این مبلغ نشانهی ریسکی است که بروکر در قبال معامله شما میپذیرد.
برای مثال اگر شما میخواهید با لورج 1:100 و با حجم 10,000 دلار معامله کنید، مارجین مورد نیاز شما 100 دلار خواهد بود. (10,000 تقسیم بر 100).
به این ترتیب مارجین یکی از اصول پایهای در بازار فارکس است و هر تریدری باید با آن آشنا باشد. با درک صحیح از مارجین و مدیریت مناسب ریسک، تریدرها میتوانند از فواید لورج بهرهبرداری کنند و در عین حال ریسک و زیان معاملات را کاهش دهند.
14. دارایی خالص | Equity
دارایی خالص در میان اصطلاحات فارکس به معنای مجموع کل موجودی حساب معاملاتی بههمراه سود یا زیان لحظهای ناشی از پوزیشنهای باز است. به بیانی سادهتر، مفهوم «دارایی خالص» نشاندهنده مقدار پولی است که در حال حاضر در حساب شما موجود است. البته این مقدار با در نظر گرفتن سود و زیان پوزیشنهای فعلی محاسبه میشود که هنوز باز هستند و بسته نشدهاند.
بنابراین دارایی خالص در فارکس، مجموع موجودی حساب شما بهعلاوه سود یا زیان لحظهای ناشی از پوزیشنهای باز است. این مفهوم برای مدیریت ریسک و کنترل حساب بسیار مهم است، زیرا نشان میدهد که در صورت بسته شدن تمامی پوزیشنها، چه مقدار پول بهصورت نهایی در حساب شما خواهد بود.
15. هشدار اتمام اعتبار | Margin Call
مارجین کال در میان اصطلاحات فارکس بیانگر یک وضعیت بحرانی و خطر آفرین برای سرمایهی شما است؛ این وضعیت زمانی رخ میدهد که موجودی حساب شما (دارایی خالص یا Equity) به حدی کاهش پیدا کند که دیگر قادر به پوشش نیازهای مارجین (Margin Requirement) برای پوزیشنهای باز نباشد.
وقتی معاملات شما در چنین وضعیتی قرار بگیرند، کارگزار یا بروکری که با آن کار میکنید به شما اطلاع میدهد که باید سرمایه بیشتری به حساب خود واریز کنید یا برخی از پوزیشنهای خود را ببندید. دلیل صادر شدن هشدار مارجین کال جلوگیری از ضرر و زیانهای بزرگ است. بنابراین باید در میان اصطلاحات فارکس، این اصطلاح مهم را به یاد داشته باشید.
16. اسلیپیج یا لغزش | Slippage
اسلیپیج یکی از اصطلاحات فارکس است که به وضعیتی در معاملات بازارهای مالی (از جمله فارکس) اشاره دارد که در آن معاملهگر، برای اجرای معامله قیمتی متفاوت از قیمتی که انتظار داشته است، دریافت کند. این تفاوت وقتی رخ میدهد که بین «زمان ارسال دستور معامله» و «زمان اجرای آن دستور» تغییر قیمتی صورت بگیرد.
دو نوع اسلیپیج وجود دارد:
- اسلیپیج مثبت: هنگامی که معامله با قیمتی بهتر از قیمت مورد انتظار انجام میشود. به عنوان مثال اگر شما قصد خرید یک جفت ارز را با قیمت 1.1000 داشته باشید اما معامله در 1.0995 انجام شود، شما با اسلیپیج مثبت سود به دست آوردهاید.
- اسلیپیج منفی: این وضعیت هنگامی که معامله با قیمتی بدتر از قیمت مورد انتظار انجام میشود، به وجود میآید. به طور مثال اگر انتظار داشتید جفت ارزی را با قیمت 1.1000 بخرید ولی معامله در 1.1005 انجام شده است، یعنی اسلیپیج منفی رخ داده است و هزینه بیشتری برای شما به همراه دارد.
17. روند صعودی و نزولی | Bullish & Bearish trend
در فارکس و دیگر بازارهای مالی، روند صعودی (Bullish Trend) و روند نزولی (Bearish Trend) به حرکت کلی بازار یا یک دارایی در طول زمان اشاره دارند.
روند صعودی (Bullish Trend)
در روند صعودی قیمت یک دارایی (مثلاً جفتارز) به صورت پیوسته افزایش مییابد و سرمایهگذاران و معاملهگران انتظار دارند که قیمت به رشد خود ادامه دهد. در یک بازار صعودی، معاملهگران معمولاً تمایل دارند داراییهای مختلفی را به امید افزایش قیمت آنها در آینده خریداری کنند.
بازار صعودی چند ویژگی مهم و همیشگی دارد:
- افزایش پیوسته در قیمتها
- تمایل عمومی به خرید داراییها
- احساسات مثبت و خوشبینانه در بازار
روند نزولی (Bearish Trend)
در روند نزولی بازار قیمت یک دارایی به صورت مداوم کاهش مییابد و معاملهگران انتظار دارند که قیمتها همچنان نزولی باشند. بنابراین در روندهای نزولی معاملهگران تمایل دارند داراییهای خود را بفروشند تا بعدا از خرید دوبارهی آنها با قیمتی پایینتر سود کسب کنند.
بازار نزولی چند ویژگی مهم و همیشگی دارد:
- کاهش پیوسته در قیمتها
- تمایل عمومی به فروش داراییها
- احساسات منفی و بدبینی در بازار
18. انواع سفارشات در فارکس | Types of Orders
در فارکس انواع مختلفی از سفارش وجود دارد؛ سفارشهای مختلف با ویژگیهای منحصر به فرد به معاملهگران اجازه میدهند تا استراتژیهای معاملاتی خود را با دقت بیشتری اجرا کنند.
اما در فارکس چند نوع سفارش وجود دارد و تفاوت هر یک با دیگری چیست؟
- سفارش بازار (Market Order): منظور از سفارش بازار در میان اصطلاحات فارکس این است که در این سفارش، خرید یا فروش به قیمت فعلی بازار انجام میشود. این نوع سفارش بلافاصله اجرا میشود و معاملهگر خرید یا فروش را بر اساس بهترین قیمت موجود در بازار انجام میدهد.
- سفارش محدود (Limit Order): منظور از سفارش محدود در میان اصطلاحات فارکس این است که این سفارش به معاملهگر اجازه میدهد تا خرید یا فروش یک جفتارز را به یک قیمت مشخص یا بهتر انجام دهد. برای خرید، قیمت باید کمتر از قیمت فعلی بازار باشد و برای فروش، قیمت باید بیشتر از قیمت فعلی باشد.
- سفارش توقف (Stop Order): منظور از سفارش توقف در میان اصطلاحات فارکس این است که در این سفارش، سفارشهای معاملهگر زمانی اجرا میشود که قیمت بازار به یک سطح مشخص برسد. امعمولا سفارش توقف برای محدود کردن ضرر یا ورود به معامله در زمان حرکت قیمت به یک سمت خاص استفاده میشود.
برخی دیگر از انواع سفارشهای در بازار فارکس عبارتند از:
- سفارش توقف-محدود (Stop-Limit Order)
- سفارش روزانه (Day Order)
- سفارش اعتبار تا لغو (Good ‘Til Canceled – GTC)
- سفارش OCO
19. اجرای فوری سفارش | Instant Execution
اجرای فوری سفارش یکی از اصطلاحات فارکس است و به نوعی از اجرای سفارش اشاره دارد که در آن معاملهگر بر اساس قیمت موجود در بازار، در لحظه سفارش خود را ثبت میکند. به عبارت دیگر معاملهگر میتواند به سرعت و در همان قیمت پیشنهادی، فرآیند خرید یا فروش را انجام دهد.
اجرای فوری سفارش در فارکس معمولا بسیار سریع انجام میشود، برای معاملهگران پرکار بسیار مناسب است و به قیمتی خاص برای ثبت سفارش نیاز ندارد.
20. اجرای بازار |Market execution
اجرای بازار یکی از اصطلاحات فارکس است که به نوعی از اجرای سفارشها اشاره دارد که در آن، سفارش خرید یا فروش داراییهای مختلف به سرعت و با قیمت فعلی بازار انجام میشود. این روش باعث میشود معاملهگران بلافاصله پس از مشاهدهی قیمت برای ورود به بازار یا خروج از آن تصمیم بگیرند.
فرض کنید قیمت فعلی جفتارز EUR/USD برابر با 1.2000 است و شما تصمیم به خرید این جفتارز گرفتهاید. با استفاده از روش سفارش اجرای بازار، سفارش خرید شما بلافاصله و در قیمت نزدیک به 1.2000 (با توجه به نوسانات بازار) اجرا میشود.
21. ریکوت یا مظنه مجدد | Re-quote
یکی دیگر از اصطلاحات فارکس اصطلاح ریکوت است؛ ریکوت یا مظنه مجدد در فارکس به موقعیتی گفته میشود که کارگزار یا بروکر قیمت جدیدی را به معاملهگر پیشنهاد میدهد. بر همین اساس اگر در هنگام ثبت سفارش خرید یا فروش، قیمت بازار تغییر کند، کارگزار (بروکر) به معاملهگر قیمت جدیدی را برای اجرای سفارش پیشنهاد میدهد. در واقع ریکوت زمانی رخ میدهد که قیمت مورد نظر معاملهگر یا قیمت پیشنهاد شده برای سفارش دیگر در دسترس نباشد و تغییرات سریع بازار باعث تفاوت در قیمتها شده باشد.
مطالعه این مطلب پیشنهاد میشود: ریکوت چیست؟
22. استراتژی معاملاتی فارکس | Forex Trading Strategy
استراتژی معاملاتی فارکس یکی از اصطلاحات فارکس است که احتمالا آن را بسیار شنیدهاید؛ استراتژی معاملاتی مجموعهای از قوانین و روشها است که یک معاملهگر برای انجام معاملات در بازار فارکس استفاده میکند.
مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود: معرفی 6 استراتژی فارکس پرطرفدار
هدف اصلی یک استراتژی معاملاتی این است که معاملهگران بتوانند با استفاده از تحلیلهای مختلف مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و احساسات بازار، تصمیمگیریهای منطقی و آگاهانهای در مورد خرید یا فروش جفتارزها انجام دهند.
23. مدیریت ریسک | Risk Management
مدیریت ریسک یکی از مهمترین اصطلاحات فارکس است که هر معاملهگری باید با اصول آن آشنا باشد. مدیریت ریسک در فارکس فرآیندی است که معاملهگران از آن برای کنترل و به حداقل رساندن زیانهای احتمالی در بازار استفاده میکنند. هدف اصلی مدیریت ریسک، حفظ سرمایه و جلوگیری از وارد شدن زیانهای بزرگ به حساب معاملاتی است.
24. فیبوناچی (Fibonacci)؛ ابزاری برای شناسایی سطح حمایت و مقاومت
فیبوناچی یکی دیگر از مهمترین اصطلاحات فارکس است؛ ابزارهای فیبوناچی مانند خطهای فیبوناچی، فنهای فیبوناچی و زونهای فیبوناچی برای پیشبینی سطح حمایت و مقاومت استفاده میشوند. بهتر است استفاده از ابزارهای فیبوناچی در ترکیب با دیگر ابزارهای تحلیل فنی مانند الگوهای کندلی، خطهای حمایت و مقاومت یا نمایههای فنی مورد استفاده قرار گیرد.
25. اسلیپیج (Slippage)؛ روندهایی برخلاف انتظار
اسلیپیج در میان اصطلاحات فارکس به وضعیتی در معاملات بازارهای مالی (از جمله فارکس) اشاره دارد که در آن معاملهگر، برای اجرای معامله قیمتی متفاوت از قیمتی که انتظار داشته است، دریافت کند. این تفاوت زوقتی رخ میدهد که بین «زمان ارسال دستور معامله» و «زمان اجرای آن دستور» تغییر قیمتی صورت بگیرد.
دو نوع اسلیپیج وجود دارد:
اسلیپیج مثبت در اصطلاحات فارکس: هنگامی که معامله با قیمتی بهتر از قیمت مورد انتظار انجام میشود. به عنوان مثال اگر شما قصد خرید یک جفت ارز را با قیمت 1.1000 داشته باشید اما معامله در 1.0995 انجام شود، شما با اسلیپیج مثبت سود به دست آوردهاید.
اسلیپیج منفی در اصطلاحات فارکس: این وضعیت هنگامی که معامله با قیمتی بدتر از قیمت مورد انتظار انجام میشود، به وجود میآید. به طور مثال اگر انتظار داشتید جفت ارزی را با قیمت 1.1000 بخرید ولی معامله در 1.1005 انجام شده است، یعنی اسلیپیج منفی رخ داده است و هزینه بیشتری برای شما به همراه دارد.
26. کندلاستیک (Candlestick)؛ اطلاعاتی درباره معاملات
کندلاستیک یا نمودار شمعی یک نوع از نمایش گرافیکی قیمت در بازارهای مالی، از جمله فارکس و سهام است که اطلاعات مهمی درباره عملکرد قیمت در یک دوره زمانی مشخص ارائه میدهد. هر کندل نمایانگر بازه زمانی مشخصی (مثلا یک روز یا یک ساعت) است و اطلاعاتی در مورد قیمت باز شدن، بسته شدن و همچنین حداکثر و حداقل قیمت در آن بازه زمانی را نمایش میدهد.
27. بریکاوت (Breakout)؛ حرکت قیمت در سمتی جدید
بریک اوت یکی دیگر از اصطلاحات فارکس است؛ وقتی قیمت از یک سطح مقاومت یا حمایت خارج شده و به سمت جدیدی حرکت میکند، بریکاوت یا شکست اتفاق افتاده است. این اتفاق گاهی اوقات نشاندهنده شروع یک ترند جدید است.
به عبارت دیگر بریک اوت در فارکس زمانی رخ میدهد که قیمت یک جفت ارز از یک سطح مهم حمایتی (Support) یا مقاومتی (Resistance) عبور کند. این سطح میتواند یک خط روند، ناحیهای با حجم بالای معاملات یا یک الگوی نموداری باشد. بریکاوتها نشاندهنده تغییر در تمایلات بازار هستند و معمولاً به عنوان نشانهای از آغاز یک حرکت قابل توجه در جهت جدید محسوب میشوند. بنابراین توجه به آنها اطلاعات دقیقی از جهت حرکت بازار را در اختیار تریدرها قرار میدهد.
مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود: حمایت و مقاومت در فارکس
28. مومنتوم (Momentum)؛ شاخصی برای سرعت و قدرت جهت حرکت قیمت
مونتوم یکی دیگر از اصطلاحات فارکس است و به سرعت و قدرت حرکت قیمت در یک جهت خاص اشاره دارد. ابزارهای تحلیل فنی مانند مؤلفههای حرکت میانگین (MACD) میتوانند به تشخیص مومنتوم کمک کنند.
به عبارت دیگر مومنتوم در فارکس به سرعت تغییر قیمت یک جفت ارز در یک بازه زمانی معین اشاره دارد. بر همین اساس میتوان گفت مومنتوم قدرت و سرعت حرکت بازار را نشان میدهد و به معاملهگران کمک میکند تا تشخیص دهند آیا روند فعلی بازار قوی است و احتمال ادامه آن وجود دارد یا خیر.
29. اُوِر بوت و اُوِر سولد (Overbought and Oversold)؛ تغییر در جهت قیمت
زمانی که میزان خرید یا فروش یک ارز به طور تصاعدی بالا برود، وضعیتهایی به وجود میآید که به ترتیب با عنوان اُوِر بوت اُوِر سولد شناخته میشوند و ممکن است نشاندهنده یک تغییر در جهت قیمت باشند.
اُوِر سولد (Oversold) در میان اصطلاحات فارکس
در وضعیتی که یک دارایی به مدت طولانی و بدون وقفه در حال کاهش قیمت باشد و سیگنالهایی مبنی بر فروش تصاعدی آن مشاهده شود، وضعیت اُوِر سولد ایجاد میشود. در این وضعیت انتظار میرود قیمت دارایی بهبود یابد یا حداقل یک بازگشت موقتی در قیمتش مشاهده شود.
ابزارهایی مانند RSI (شاخص نسبی قدرت) میتوانند نشاندهنده وضعیت اُوِر سولد باشند. برای مثال وقتی RSI زیر 30 است، ممکن است دارایی به حالت اُوِر سولد برسد.
اُوِر بوت (Overbought) در میان اصطلاحات فارکس
این اصطلاح زمانی استفاده میشود که یک دارایی به مدت طولانی و بدون وقفه در حال افزایش قیمت باشد و سیگنالهایی مبنی بر خرید بیش از حد آن دریافت شود. در این حالت انتظار میرود که قیمت دارایی کاهش یابد یا حداقل یک اصلاح موقتی داشته باشد.
مانند حالت قبل، ابزارهایی مانند RSI میتوانند نشاندهنده وضعیت اُوِر بوت باشند. وقتی RSI بالای 70 است، ممکن است دارایی به حالت اُوِر بوت برسد.
مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود: اشباع خرید و اشباع فروش
آنچه در این مقاله خواندیم
اطلاع از تعاریف و اصطلاحات فارکس اولین قدم برای آموختن مباحث مربوط به فارکس است. مفاهیم پایهای بازارهای مالی مانند جفتارزها، سواپ، اسپرد، لورج، استاپ لس و … بخشی از مهمترین اصطلاحات فارکس هستند که معاملهگران تازهکار باید درباره آنها اطلاعات کافی داشته باشند. در این مقاله 29 مورد از مهمترین اصطلاحات فارکس را با هم بررسی کردیم. آگاهی از این تعاریف و اصطلاحات برای تمام معاملهگران ضروری است اما این مفاهیم برای معاملهگران مبتدی از نان شب هم واجبتر هستند.